Wieliczka-zoutmijn

Als je op zoek bent naar een unieke ondergrondse ervaring, dan is een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn in Polen zeker de moeite waard. Deze mijn is een van de oudste en meest beroemde zoutmijnen ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Polen, en dat is niet voor niets.

Geschiedenis van de mijn

De Wieliczka-zoutmijn werd opgericht in de 13e eeuw en werd continu gebruikt tot 1996, toen de commerciële winning van zout werd stopgezet. De mijn was niet alleen een belangrijke bron van zoutwinning, maar diende ook als toevluchtsoord in oorlogstijd en als onderzoeksgebied voor wetenschappers.

Bezienswaardigheden in de mijn

Een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn is een onvergetelijke ervaring. Je kunt de mijn te voet verkennen, en onderweg kom je langs vele bezienswaardigheden. Zo kun je afdalen naar een diepte van 135 meter en de prachtige kapellen bewonderen die door de mijnwerkers zijn uitgehouwen uit zoutsteen. De meest indrukwekkende kapel is de Kapel van de Heilige Koninga, een prachtige ruimte die volledig is uitgehouwen uit zout en die is versierd met beelden, reliëfs en fresco’s.

Zie ook:  Bezoeken van Bergen-Belsen

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn is de ondergrondse zoutmeren. Hier kun je genieten van de prachtige weerspiegelingen van het kristalheldere water en de indrukwekkende rotspartijen die uit de meren omhoogrijzen.

Praktische informatie voor een bezoek

De Wieliczka-zoutmijn ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Krakau en is gemakkelijk bereikbaar met de auto of met het openbaar vervoer. Het is het hele jaar door geopend en er zijn dagelijks rondleidingen beschikbaar in verschillende talen. De tour duurt ongeveer 2-3 uur en is geschikt voor alle leeftijden.

Tips voor je bezoek

  • Draag comfortabele schoenen omdat je veel moet lopen en veel trappen moet beklimmen
  • Neem een trui of jas mee, want het kan ondergronds koud zijn
  • Koop van tevoren tickets om wachtrijen te vermijden
  • Er zijn toiletten en een restaurant beschikbaar ondergronds
  • Fotograferen is toegestaan, maar flitsen zijn verboden

Bezoeken

Een bezoek aan de Wieliczka-zoutmijn is een must voor iedereen die op zoek is naar een unieke ondergrondse ervaring. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Polen en is een van de oudste en meest beroemde zoutmijnen ter wereld.