Flamingo’s spotten in Europa

Heb je altijd al eens flamingo’s in hun natuurlijke habitat willen aanschouwen? Deze roze vogels leven in groepen en vliegen naar gebieden waar het klimaat voor hen wenselijk is. Wat veel mensen echter niet weten is dat de flamingo ook in Europa te vinden is. Je hoofd dus niet helemaal naar een ander continent te vliegen om deze roze rakkers in het wild te zien.

Waar in Europa kun je Flamingo’s vinden?

Flamingo’s leven altijd in de buurt van water. Ze vinden het namelijk heerlijk om pootje te baden. De meeste Flamingo’s in Europa komen voor in Camargue in Zuid-Frankrijk. Daarnaast voelen ze zich ook goed in Portugal, Spanje, Italië, de Balkan en Griekenland! Ze leven op de plekken waar het klimaat het meest lijkt op een warm en exotisch klimaat.

Waarom leven Flamingo’s altijd bij water?

Flamingo’s leven altijd in de buurt van zout water. Dat is omdat ze voornamelijk zoutminnende diertjes eten. Een zoute leefomgeving is daarom heel erg belangrijk voor het dieet van de Flamingo.
Aan hun dieet hebben ze trouwens ook hun bijzondere roze kleur te danken!
Flamingo’s kunnen overal leven, als ze maar genoeg vogelvoer hebben. Flamingo’s in het wild vinden hun voer in het water,

Waarom staan Flamingo’s op één poot?

Wij kunnen het ons zelf moeilijk voorstellen om de hele dag op één been te staan. Het vergt balans en kost ons energie. Voor een Flamingo is het veel makkelijk om die balans te houden. Flamingo’s hebben een brede voet en hun lijfje is in verhouding niet zo zwaar met hun benen. Het kost de Flamingo dus juist minder energie om op één been te staan dan op twee. Een andere reden dat ze een van hun poten intrekken onder hun veren is dat het beentje het dan niet koud krijgt. Zo blijft er genoeg energie over om het andere beentje te verwarmen. Ze kunnen zelfs in slaap vallen op één been!

Zie ook:  Vakantie naar Zweden

 Leuke feitjes over Flamingo’s

Flamingo’s zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden. De poten waarop ze staan zijn bedekt met een laagje schubben van keratine. Dat is hetzelfde spul als waar onze nagels uit bestaan. De schubben sluiten perfect op elkaar aan, waardoor een Flamingo makkelijk tegen extreme hitte en extreme kou kan. Een Flamingo kan rustig slapen met een poot in bevroren water. De volgende dag, als het water dooit kan de Flamingo dan pas weer vrij bewegen! Ook kunnen Flamingo’s is extreem heet water staan en kokend water drinken zonder dat dit schadelijk voor ze is!