Wit-Rusland

wit-rusland

Op deze pagina informeren we jou over een, naar onze mening, bijzondere bestemming voor een vakantie of stedentrip: Wit-Rusland. Dit land is bij mensen ook wel bekend als Belarus (de Republiek Belarus), ligt in het oosten van Europa en het land behoorde voorheen tot de Sovjetunie. In het jaar 1991 verklaarden de Wit-Russen zich onafhankelijk. Opgedeeld in 6 provincies en met de stad Minsk als hoofdstad. Opmerkelijk feitje: Hier wordt de doodstraf nog als enige land op het Europese continent uitgevoerd. Wit-Rusland heeft bijna 9.700.000 inwoners en zij leven op een grondgebied van ongeveer 207.600 km². Het land heeft 2 officiële talen, namelijk Russisch en Wit-Russisch. Wit-Rusland heeft nog steeds sterke banden met Rusland.

Klimaat in Wit-Rusland

Dit land ligt in het oosten van Europa en heeft een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar een beetje met het Nederlandse klimaat. Het land is vrij vlak en wordt bedekt door vooral veel bos. Bijna de helft. De natuur van Wit-Rusland is op zich niet zo heel bijzonder te noemen. Wel vind je her en der verspreid enkele heuvels, vergelijkbaar met het heuvellandschap in Limburg (Nederland).

Bezienswaardigheden

Kasteel van Mir: Dit kasteel (gebouwd in de 15e eeuw) is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De torens zijn karakteristiek voor dit kasteel. Het Berezinsky Nationaal Park: Dit park is bekend vanwege zijn diverse fauna en flora. Natuurliefhebbers komen hier tot hun recht. Je vind hier allerlei soorten vogels, zoals wielewalen en tapuiten.

Zie ook:  Servië

Minsk: Dit is de hoofdstad en een van de belangrijkste aanjagers van het toerisme in Wit-Rusland. Bezoek o.a. de kathedraal van de Heilige Geest en de Sint Peter en Paul. Deze laatstgenoemde kerk stamt uit 1613 en is daarmee ook direct de oudste kerk van Minsk.

Andere toeristische attracties

De Braslav Meren: Het Braslav Meren District is een aaneenschakeling van meerdere meren. De meren zijn van elkaar gescheiden maar via kanalen met elkaar verbonden. Dit is een prachtig gebied om per boot of kano te verkennen. Zhirovitsa: Ooit had Wit-Rusland een rijk kloosterleven. Breng een bezoekje aan het dorpje Zhirovitsa en bekijk het klooster dat werd gebouwd in de 15e eeuw.

Tijdsverschil met Nederland?

De wereldklok geeft een tijdsverschil van een uur aan met Nederland.

Valuta

Je dient in Wit-Rusland te betalen met de Belarussische roebel. Met name in de toeristische worden soms ook wel de euro en dollar als betaalmiddel geaccepteerd. Neem altijd wat euro’s en/of dollars cash mee op zak. Dit kan altijd eens van pas komen.