Weer Suriname

Suriname, gelegen in Zuid-Amerika, heeft een tropisch regenwoudklimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. In dit artikel lees je meer over het weer en klimaat in Suriname, de temperaturen en de beste reistijd voor dit land.

Klimaat in Suriname

Suriname ligt in de tropen en heeft daarom een tropisch klimaat. Dit betekent dat het land het hele jaar door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kent. Het klimaat is verdeeld in twee seizoenen, namelijk een droog seizoen en een regenseizoen.

Het droge seizoen begint in februari en eindigt in augustus, terwijl het regenseizoen duurt van september tot en met januari. In de regentijd valt er veel neerslag in Suriname, wat kan leiden tot overstromingen en wegafsluitingen.

Temperaturen in Suriname

De temperaturen in Suriname zijn het hele jaar door hoog, met gemiddelde temperaturen tussen de 26 en 31 graden Celsius. De luchtvochtigheid is ook erg hoog, vooral in de regentijd.

De hoogste temperaturen worden meestal in september en oktober gemeten, terwijl de koelere temperaturen te vinden zijn in januari en februari. ’s Nachts koelt het zelden af tot onder de 22 graden Celsius.

Beste reistijd voor Suriname

De beste reistijd voor Suriname is in de droge periode, van februari tot augustus. Tijdens deze periode is de kans op neerslag lager en zijn de temperaturen iets lager dan in de regentijd.

Zie ook:  Weer Aix-en-Provence

Als je van plan bent om het binnenland van Suriname te verkennen, is het belangrijk om te weten dat de meeste wegen onverhard zijn en in de regentijd moeilijk begaanbaar kunnen zijn. In deze periode zijn de wegen modderig en kunnen delen van het land onder water staan.

Weer Suriname per maand

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. Het land kent twee seizoenen, het droge seizoen van februari tot augustus en het regenseizoen van september tot en met januari. De beste reistijd voor Suriname is in de droge periode, vanwege de lagere kans op neerslag en iets lagere temperaturen.

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Gemiddelde luchtvochtigheid (%)Gemiddelde neerslag (mm)
Januari2784223
Februari2783164
Maart2783168
April2783248
Mei2784311
Juni2787283
Juli2789208
Augustus2789187
September2788178
Oktober2788196
November2787252
December2786303

Houd er rekening mee dat deze cijfers slechts gemiddelden zijn en dat de werkelijke weersomstandigheden kunnen variëren van jaar tot jaar en van dag tot dag. Het klimaat in Suriname wordt over het algemeen gekenmerkt door hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en een hoog neerslagniveau gedurende het hele jaar. De beste tijd om Suriname te bezoeken hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en wat u van plan bent te doen tijdens uw verblijf.