De Balgexpres van Schiermonnikoog

Vind jij het leuk om tijdens je verblijf op Schiermonnikoog alles te kunnen zien wat het eiland je te bieden heeft? Dan is een rondje in de Balgexpres en absolute aanrader. Gezien het eiland voor een groot deel bestaat uit zand, is het te voet natuurlijk bijna niet te doen om dit hele stuk te overbruggen. Mede daardoor is het dus niet alleen praktisch om de Balgexpres te gebruiken, maar ook super leuk voor zowel jong als oud. Om je een idee te geven wat het exact inhoud en of het wellicht iets voor jou is, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Wat is de Balg?

De Balg is een punt op het eiland Schiermonnikoog wat je bij uitstek prachtige schelpen kunt vinden, maar ook zeehonden en allerlei andere bijzondere dieren kunt bewonderen. Het bijzondere aan de balg is, is dat je deze alleen met laag tij kunt betreden. Bij laag tijd is het oostpunt van het eiland, zichtbaar doordat het droog komt te liggen.

Waarom naar de Balg?

De bals is een prachtige plek om bijvoorbeeld schelpen te vinden. Ontzettend leuk dus met kinderen. De reden waarom hier zoveel mooie schelpen zijn te vinden, is omdat er tal van diepe geulen zitten, waardoor de schelpen die aanspoelen een stuk gemakkelijker kunnen blijven liggen. Zo liggen er bijvoorbeeld wel een wulken en heb je echt geluk, dan vind je er ook een noordkromp. Daarnaast is dit ook bij uitstek de plek om zeehonden te kunnen zien. Wanneer het water laag staan, dan zal je ze zien liggen op de zandbank die zichtbaar wordt aan de overkant van het water.

Zie ook:  Het onbewoonde eiland Noorderhaaks van Texel

De tocht zelf

De Balgexpres duurt alles bij elkaar gemiddeld zo’n 2 uur zo rijd je ongeveer 45 minuten naar het punt ‘de Balg’ toe en heb je daar een minuut of 30 de tijd om schelpen te zoeken, foto’s te maken en eventueel een aantal zeehonden van dichtbij te kunnen bewonderen. Vervolgens rijd je na een half uur weer terug en ben je met 45 minuten weer terug. Kortom, een ware beleving voor zowel jong als oud!