De bijzondere molens van Ameland

Ameland kent een aantal bijzondere molen, een aantal zijn er zelfs nog van in werking en een aantal zijn omgedoopt om te kunnen bewonderen door toeristen. Kortom, genoeg om te zien dus op dit prachtige eiland. Ben jij voornemens om hier op korte termijn naar toe te gaan, dan is het dus zeker aan te raden om onderstaande molens eens te gaan bekijken. Het grote voordeel aan een bezoekje aan een molen, is dat het vaak niet ontzettend veel tijd in beslag neemt. Dat betekent dus, wanneer je er maar een aantal dagen bent, je niet bang hoeft te zijn dat je planning ineens volledig anders is. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal bijzondere molen van Ameland voor je op een rijtje gezet.

De Verwachting

Eén van de meest populaire molens op dit moment, dat is ‘De Verwachting’. Ondanks het feit dat deze molen pas is gebouwd in 1991, heeft de molen al een rijke historie. Deze molen wordt veelal gebruikt voor het malen van zowel graan als mosterd en dat op volledig vrijwillige basis. Er zijn een aantal molenaars die dagelijks vrijwillig actief zijn om het graan en ook de mosterd te vermalen. Ook kun je deze molen bezoeken van dinsdag t/m zaterdag tussen 13.00 en 17.00.

Zie ook:  Strandhuisje huren Nederland & België

De Phenix

In tegenstelling tot de vorige molen, is de ‘Phenix’ een flink stuk ouder. Deze molen is gebouwd omstreeks 1880 en is een echte grondzeiler zoals ze worden genoemd. De molen werd gebruikt t/m 2021 als korenmolen. In deze molen werd vooral graan gemalen en ook het slaan van olie was een bezigheid die regelmatig werd uitgevoerd. Net als bij de andere molen, wordt ook deze volledig op vrijwillige basis bedient. Ook is het mogelijk deze molen te bezoeken tijdens je verblijf om het prachtige eiland Ameland. Wel alleen op zaterdag tussen 13.00 en 16.30.

Tot slot

Zoals je ziet kent Ameland een aantal bijzondere molens. Deze molens worden volledig vrijwillig bedient en zijn een ware trekpleister voor toeristen. Zo heeft het ook een educatief karakter voor je kinderen, zodat je ze kunt laten zien hoe de basisingrediënten voor brood vroeger werden gemaakt. Dus ben jij op Ameland, dan is het dus zeker aan te raden één van deze of misschien zelfs wel beide molens te bezoeken.