Het onbewoonde eiland Noorderhaaks van Texel

Voor wie regelmatig naar Texel gaat of wel eens is geweest, heeft vast en zeker wel eens gehoord van het eiland ‘Noorderhaaks’ dat onbewoond is. Dit eiland wordt ook wel de ‘Razende Bol’ genoemd en ligt ten zuidwesten van Texel. Op deze eiland zijn geen huis en dus ook geen mensen aanwezig. Uiteraard betekent dit niet dat er op het onbewoonde eiland Noorderhaaks helemaal niets is te beleven. Want dat is het wel degelijk zo. Dus vraag jij je af wat er allemaal op het eiland Noorderhaaks te beleven is, lees dan snel verder!

Verschillende soorten vogels

Dat het een onbewoond eiland is, betekent natuurlijk niet dat er zich hier geen dieren vestigen. Integendeel zelfs. Dieren vinden het hier heerlijk, want ze kunnen in alle rust hun gang gaan. Zo vind je hier meer dan tienduizend vogels van allerlei verschillende soorten. Zelfs zeldzame vogelsoorten die je in de rest van Nederland bijna tot niet tegenkomt zijn hier te vinden. Niet voor niets is dit dus de perfecte plek voor de vogelspotter. Enkele bijzondere vogels welke je op het eiland Noorderhaaks vindt zijn; Bonte strandloper, aalscholvers, slechtvalken en ook wulpen. Uiteraard zijn er nog tal van andere vogelsoorten te benoemen, maar dit zijn toch wel de meest unieke soorten die we in ons land kennen.

Zie ook:  Familievakantie Noord-Brabant

Zeehonden

Niet alleen vind je op het eiland Noorderhaaks allerlei verschillende vogels. Ook zeehonden vinden dit een heerlijke plek om lekker te kunnen vertoeven zonder dat ze kunnen worden lastiggevallen door mensen. Je vindt hier niet alleen de ‘normale’ zeehonden, maar ook de ‘grijze’ zeehonden zijn hier te bewonderen. De zeehonden kiezen er bewust voor om hier in alle rust hun jongen te kunnen werpen en ook te kunnen opvoeden zonder dat je worden lastig gevallen door mensen.

Kan ik Noorderhaaks bezoeken

Omdat het een beschermd gebied is, is het niet mogelijk om de noordzijde van het eiland te bezoeken. Omdat hier honderden zeehonden leven, is ervoor gekozen deze in alle rust te kunnen laten leven. Het is namelijk voor een zeehondenpup een drama wanneer de rust wordt verstoort. Het kans soms zelfs zo erg zijn, dat een moeder zeehond besluit uit veiligheid zelf te vertrekken, waardoor de jonge zeehond aan z’n lot wordt overgelaten.