Vlieland

De Waddeneilanden, een uniek stukje natuur en cultuur in Nederland. Ieder eiland zijn eigen verhaal, identiteit en mooie plekken om te bezoeken. In dit artikel gaan we het hebben over Vlieland. Een eiland met slechts 1 dorp; Oost-Vlieland. Vroeger was er ook een West-Vlieland, helemaal op de westpunt van het eiland wat we nu kennen als de Vliehors. Door veranderingen in getij en zandverstuivingen door de wind is West-Vlieland verloren gegaan. De Vliehors is nu al jaren een militair oefenterrein waar eiland bezoekers met de zogeheten Vliehors Express het gebied nog kunnen bezoeken. Vanaf het oude West-Vlieland is Texel ineens heel dichtbij, vroeger was dit met wadlopen tijdens eb mogelijk om heen en weer te lopen. Dit is nog steeds af en toe mogelijk wanneer de getijden goed staan.

Dan Vlieland zelf. Vlieland is een bijzonder eiland, waar alleen ingeschreven inwoners een auto mogen hebben op het eiland, bezoekers mogen dus nooit met de auto naar Vlieland. Hierdoor is het eiland erg rustig. Oost-Vlieland bestaat uit 1 lange dorpsstraat waar alles te vinden is wat je als inwoner en bezoeker zoekt; supermarkt, snackbar, bakker, slager, restaurants, cafés en zelfs een bioscoop(je).

Accomodaties

Op het eiland heb je verschillende campings, maar de grootste en bekendste is Stortemelk. Gelegen aan de Noordoost kant van het eiland, ligt het tegen de duinen aan en daarmee vlakbij de Noordzee. Als je vanaf de camping richting het Westen gaat vind je vooral de huisjes die je kunt huren, bijvoorbeeld op de Ankerplaats. Een prachtige plek om een huisje in de duinen op de Waddeneilanden te ervaren. De Noordzee is ook de kustlijn waar je strand, deining en strandtenten vindt. Aan de zuidkant ligt de Waddenzee, los van wat wadlopen is dit gebied vooral vol met plezierjachten, visserij en de veerboten.

Zie ook:  Maastricht

Met grote bosgebieden, heidegebieden, prachtige duinenrijen en veel ruimte, is Vlieland een heerlijke plek om te bezoeken. Het is geen groot eiland, maar doordat er geen auto’s rijden kun je heerlijk uitwaaien en voelt het veel groter. De rust en de gemoedelijkheid in Oost-Vlieland werkt verslavend, een dorpsgevoel maar dan met veel ruimte en een stukje anonimiteit. Geen wonder dat veel ‘stadjers’, ‘juppen’ en stedelingen Vlieland komen bezoeken, en ik geef ze geen ongelijk.

Wadlopen

Een leuke activiteit om te doen op Vlieland is wadlopen. Tijdens laagwater (eb) kun je aan de zuidkant van het eiland (de Waddenzee kant) prachtig wadlopen. Daarnaast is het bij bepaalde omstandigheden mogelijk om naar Texel en zelf naar Terschelling te lopen door het wad heen, dat is nog eens wadlopen!

West Vlieland

West-Vlieland is een onbewoonbaar stuk Vlieland met ongerepte natuur. Zoals in het begin al aangegeven is het nog steeds een militaire oefenterrein waardoor het niet altijd toegankelijk is door oefeningen van Defensie. In het verleden lag er een dorp en had Vlieland dus twee dorpen, naast Oost-Vlieland.