3 onbekende steden voor een stedentrip Duitsland

In Duitsland kent iedereen Berlijn, Hamburg of München voor een stedentrip, maar Duitsland heeft zoveel meer te bieden. Wij hebben 3 onbekende steden geselecteerd voor een unieke stedentrip!

1. Heidelberg

Misschien voor velen een verrassing of misschien zelfs onbekend, maar de romantische stad Heidelberg heeft zeker een plaatsje hoog in deze lijst verdient. Het ligt in de buurt van Mannheim, op slechts 400 km van Utrecht en is mede daardoor perfect geschikt voor een citytrip. Het prachtige kasteel Schloss Heidelberg, dat hoog boven de stad uit torent, de geweldige ligging direct aan de rivier de Neckar en natuurlijk de oudste universiteit van Duitsland maken deze stad het bezoeken waard. Tussen de oude stenen brug en het hoger gelegen Schloss Heidelberg ligt het gezellige historische centrum. In het oude centrum vind je vele vrolijke gekleurde vakwerkhuizen en vele restaurantjes en terrasjes voor een heerlijk hapje en drankje. Als toetje is de Heidelberger Kurfürstenkugel, een chocolade bolletje met lekkere vulling van nougatcrème, een aanrader. Tijdens je wandeling door de stad kom je vele bijzondere kerken, gezellige winkeltjes en de studentengevangenis tegen. Zin in een lekker vers biertje? Breng dan een bezoekje aan de craft-brouwerij.

Het grootste wijnvat ter wereld ligt in de kelder van dit kasteel. Vanaf het balkon van het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over Heidelberg en de omgeving. Aan de overkant van de rivier, tegenover het kasteel, loopt de Filosofenweg, volgens velen één van de mooiste bergwandelroutes in Europa, waar naast het prachtige uitzicht ook kunt genieten van vele soorten planten en bloemen.

Er is dus genoeg te zien en te beleven in deze prachtige stad.

2. Koblenz

Koblenz ligt tussen de rivieren de Rijn en de Moezel en de bergketens de Eifel, de Hunsrück en het Westerwald. Met een geschiedenis die meer dan 2.000 jaar terug gaat is het één van de oudste en zeker ook één van de mooiste steden van Duitsland. De stad staat bol van kastelen, kerken, adellijke landgoederen en vooral gezellige pleintjes. Rondom de stad vind je een prachtige natuur waar je lekker kunt wandelen. Of slenter eens door de stad om lekker te shoppen. Hou je van knusse winkeltjes en cafeetjes, dan is de Jesuïtenplazt zeker een aanrader. En vergeet ook vooral niet een bezoekje te brengen aan het Mittelrhein Museum, absoluut een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Door de vele oude schilderijen, meubels, textiel, porselein en munten heb je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gereisd. De Sint Kastor Basiliek stamt uit de 12e eeuw en is de oudste kerk van Koblenz en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeker een absolute aanrader is het Schloss Stolzenfels, net even buiten het centrum. Ook het indrukwekkende Kurfürstliches Schloss, direct aan de oevers van de Rijn, is zeker de moeite waard. Rondom de stad, aan de oevers van de Rijn, vind je nog meer prachtige kastelen, waarvan je vanaf de oevers de torens al van verre kunt zien.

Zie ook:  Bezienswaardigheden Rome

3. Nürnberg

Nürnberg, in de Duitse deelstaat Beieren, staat bekend om zijn roerige verleden en dan met name om het roemruchte Proces van Neurenberg tegen 24 nazileiders uit de Tweede Wereldoorlog. Heden ten dage wonen er vele studenten en heerst er een vredige en vooral gezellige sfeer. Het oude historische stadscentrum wordt omringd door stevige muren en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Vele prachtige gebouwen zijn goed bewaard gebleven, zoals de 80 torens, waaronder die van de 13e eeuwse protestantse Sint-Laurentiuskerk, die volledig in gotische stijl is gebouwd. Een van de absolute hoogtepunten is de Nürnberger Burg. Dit 15e eeuws kasteel is hoog gelegen en volledig ommuurd. De oudste delen van het kastelen dateren van begin 11e eeuw. In het kasteel kun je onder andere vele duizenden soorten wapens en uitrustingen, zoals die destijds werden gebruikt, aanschouwen.