Wenen: de prachtige hoofdstad van Oostenrijk

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en de stad is daarom een populaire vakantiebestemming. Maar wat is er nou allemaal te zien in Wenen? Een paar van de mooiste bezienswaardigheden van Wenen worden in deze tekst vermeld.

Slot Belvedere

Als eerste is er het Slot Belvedere. Dit prachtige gebouw stamt uit de 18e eeuw en was ooit het zomerverblijf van een beroemde generaal genaamd Eugenius van Savoye. Tegenwoordig huist het slot een kunstcollectie, waar werken te vinden zijn van belangrijke Oostenrijkse kunstenaars, zoals Gustav Klimt. Ook zijn er internationaal beroemde werken, van bijvoorbeeld Vincent van Gogh, Claude Monet en Jean Renoir.

Schloss Schönbrun

Als je het Slot Belvedere nog niet genoeg vond is er ook nog het Schloss Schönbrunn. Ook dit geweldige stuk architectuur diende als een zomerverblijf. Schloss Schönbrunn was het vertrek van de keizer Franz Jozef en zijn vrouw Elizabeth. Het paleis, gebouwd in Barokke stijl, is enorm groot en zeer indrukwekkend. Het is dan ook een van de meest bezochte plekken van Wenen.

Weense Staatsopera

Dan is er ook nog de Weense Staatsopera. Dit operahuis is, net als vele gebouwen in Wenen, beeldschoon. Het is het belangrijkste operahuis van Wenen en bevindt zich zelfs op de lijst van de beste operahuizen ter wereld. Als je in Wenen bent moet je zeker een rondleiding bijwonen. Met wat geluk zou je zelfs een voorstelling in dit prachtige operahuis kunnen zien.

Kathedraal Stephansdom

In Wenen moet je natuurlijk ook de Stephansdom bezoeken. Deze enorme kathedraal stamt uit de 12e eeuw, en staat dus al erg lang. Met zijn prachtige mozaïeken dak is dit gebouw een van de meest bekende bezienswaardigheden van Wenen. Ook heeft de kathedraal een rijke historie. Zo hebben zowel Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart hier hun huwelijk gehouden. Als je dan toch in de kathedraal bent moet je niet vergeten om een van de grote torens te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Oostenrijkse hoofdstad.

Zie ook:  Minsk

Hundertwasserhaus

Als je iets compleet anders wil zien dan is het Hundertwasserhaus een goede optie. In sterk contrast met de klassieke gebouwen in Wenen heeft dit gebouw een kleurrijke en opvallende uitstraling. Dit complex werd gebouwd door de architect Hundertwasser. Hij wou de architectuur bevrijden van alle standaarden en bouwde dus een gebouw in een compleet andere stijl. Hierdoor is het Hundertwasserhaus een van de architectonische hoogtepunten van Wenen en is het zeker de moeite waard om het te bezoeken.

Ook is er nog het gemeentehuis van Wenen. Net als de andere genoemde gebouwen heeft het gemeentehuis een prachtig exterieur en interieur. Gelegen aan de bekende boulevard de Ringstraße is dit gebouw zowel overdag als ’s avonds een bezoekje waard. In de avond wordt het gemeentehuis namelijk prachtig verlicht.

Stadtpark

Als je even moet uitrusten kan dat in het prachtige Stadtpark. Dit is een prachtig park, van wel 65000 vierkante meter groot. In dit park zijn ook de Theseus Tempel en een monument voor de musicus Johan Strauss te vinden.

Nu weet je dus welke bezienswaardigheden je echt zal moeten bezoeken wanneer je van plan bent op stedentrip te gaan naar Wenen.