Het weer voor komende zomer 2021

zomer 2021

Je herinnert je vast nog wel de hete zomers van voorgaande jaren. Vele warme dagen, temperaturen boven de 40 graden en hittegolven. Soms leek het net of we in een van de warme landen zaten. Wat kunnen we deze zomer verwachten? Wordt het ook weer bakken in de zon? Of wordt het een heel andere zomer en komt de regen met bakken uit de lucht? Hieronder de weersverwachtingen voor de zomer van 2021.

Het kan dit jaar voor velen wel eens een hele goede zomer worden. Ook dit jaar is de kans op tropische dagen en hittegolven namelijk weer behoorlijk groot. Maar we krijgen ook te maken met koelere periodes en periodes met regen. De kans is daarom vrij groot dat het een behoorlijk afwisselende zomer zal worden.

Hete en droge zomer in Europa

In Centraal- en Zuid-Europa zal het naar verwachting deze zomer heter en droger worden dan normaal, perfect voor de zonvakantie. Dat heeft ook invloed op het weer in Nederland, wij zullen daar zo af en toe ook een graantje van meepikken. Bij zuidenwind kan de temperatuur met gemak boven de 30 of zelfs 35 graden uitstijgen en zullen we flink wat zon krijgen. Indien de wind uit het westen komt, dan is het echter een flink stuk koeler, zeker aan zee, omdat de temperatuur van het water in de Noordzee een stuk kouder is dan de laatste jaren. Hierdoor is het verschil in temperatuur aan de kust en in het binnenland groter dan we gewend zijn. In het binnenland kan het behoorlijk warm worden, terwijl de temperatuur in de kustgebieden een stuk lager zal zijn door de wind van zee. Dit kan zeker een spelbreker zijn voor iedereen die van een lekkere warme strandvakantie houdt. Door de koude zee zijn er echter wel minder wolken, waardoor het toch lekker zonnig is en je toch heerlijk op het strand kunt vertoeven.

Zie ook:  5 idyllische bestemmingen

Zomer lijkt op zomer van 2019

Als je in het binnenland woont en van warmte en zon houdt, lijkt het erop dat je mooie vooruitzichten hebt deze zomer. Een lange hete zomer zoals we die in 2018 hadden wordt het echter niet. De zomer van 2021 lijkt meer op die van 2019: extreme hitte met langere periodes van koeler weer en buien. Een compleet verregende zomer zal het echter ook niet worden. Door de buiige weken zal er ook van extreme droogte zal geen sprake zijn.

Conclusie

Het lijkt erop dat vooral de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn en dat het in juli iets meer regen zullen gaan krijgen. Volgens de onderzoekers is er een kans van 70% op een hete zomer in 2021. Dit zal dan met name in het binnenland geld. Ook in Frankrijk, Spanje en Italië zal het deze zomer zinderend warm worden.