Een vakantie is voor de meeste huishoudens in Nederland het hoogtepunt van het jaar. Wij sparen een lange tijd voor een onvergetelijke vakantie en daar willen wij dan ook het maximale uithalen. De meeste vakantiegangers nemen de pinpas mee op reis, maar er zijn ook veel reizigers die ervoor kiezen om contant geld mee te nemen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, mits jij niet over het maximale bedrag gaat. Er worden strenge regels gehandhaafd omtrent het meenemen van cashgeld naar het buitenland.
Hoeveel geld mag ik maximaal meenemen?
Allereerst is het handig om te weten dat jij tot 9999,99 euro kan meenemen zonder daar aangifte van te doen. Zolang jij onder dat bedrag blijft hoef jij nergens aan te denken en kan je met een gerust hart naar Schiphol afreizen. Echter als jij naar een bestemming gaat buiten de Europese Unie met een bedrag van 10.000 euro of meer, dan zal je toch echt aangifte moeten doen bij de Douane. Pluspuntje is dat je geen belasting hoeft te betalen over het desbetreffende bedrag, maar de Douane moet wel op de hoogte zijn van het bedrag dat jij op zak hebt.
Hoe doe ik aangifte?
Het feit dat jij aangifte moet doen over bedragen van 10.000 euro of meer is verplicht gesteld door de Belastingdienst. Je kan gemakkelijk op de website van de Belastingdienst het aangifteformulier downloaden, invullen en meenemen naar het vliegveld. Je dient het document ‘aangifte liquide middelen’ te downloaden. De aangifte moet al gedaan zijn voordat jij aankomt bij de paspoortcontrole op de luchthaven. Let op, ook bij aankomst in Nederland vanuit een ander land moet jij aangifte doen. Dat geldt ook voor het land van waaruit jij vertrekt. Zolang jij aangifte doet is er niets aan de hand en hoeft er geen cent belasting te worden neergelegd. Dat is anders wanneer jij ‘vergeet’ aangifte te doen, dan kan er een hoge boete om de hoek komen kijken. In het ergste geval zal de douane het bedrag in beslag nemen.
Wisselkoersen en andere producten
Je dient wel rekening te houden met de wisselkoersen. Stel jij neemt 10.000 Britse Ponden mee naar huis, dan komt jouw totaal op 12.100 euro. In dat geval ga jij over de grens van 10.000 euro en zal je aangifte moeten doen. Daarnaast kan het zijn dat jij een envelop met 9500 euro meeneemt, maar ook nog 700 euro aan contant geld in jouw portemonnee hebt zitten. In dat geval zal jij eveneens aangifte moeten doen. Dat geldt trouwens ook voor waardevolle items, zoals gouden munten of iets dergelijks.
Check de regels in het vakantieland
De regels zijn binnen de Europese Unie duidelijk, maar je moet ook nog even verder kijken. Het kan zijn dat de regels omtrent het invoeren en uitvoeren van contant geld in jouw vakantieland anders zijn. Controleer de regelgeving dus ook in het andere land, zodat jij niet voor een vervelende verrassing komt te staan. Je kan ten alle tijden even contact opnemen met de ambassade van het desbetreffende land.