Kamperen én lekker slapen: dat kan met een goede slaapmat

Als je denkt aan kamperen, dan denk je misschien aan koude en slapeloze nachten. Je rolt van je matje af, raakt verstopt in je slaapzak en wordt wakker met pijnlijke gewrichten en koude voeten. Ook al waren de slaapmatjes voor in de tent vroeger inderdaad van een stuk mindere kwaliteit, met een de beste slaapmatten die nu worden verkocht, krijg je een uitstekende nachtrust in de tent.

Wat is een goede slaapmat? We bespreken hier 4 kenmerken van slaapmatjes waarmee jij een heerlijk tentbedje klaarmaakt. Hier ga je ’s avonds graag naar toe en ben je ’s ochtends niet uit te branden.

1. Niet meer koud met een goede R-waarde

Een groot nadeel van slaapmatjes is dat je het koud hebt. Dat komt doordat de kou uit de grond door de slaapmat naar boven trekt. Door op de R-waarde te letten, kan je zien hoe goed de slaapmat isoleert.

De R-waarde zal altijd liggen tussen 1 en 11, waarbij een slaapmat met waarde 1 het minst isoleert en een slaapmat met waarde 11 het beste. Hoe hoger de waarde, hoe minder optrekkende kou je ervaart. Dat scheelt heel wat slapeloze nachten.

2. De dikte van de slaapmat

De meeste moderne slaapmatten zuigen zichzelf vol of hebben een elektrische ingebouwde pomp. Over pompen of opblazen hoef je je dus geen zorgen meer te maken. En dan kan je je best een dikkere slaapmat veroorloven. Hoe dikker de slaapmat, hoe comfortabeler deze ligt.

Er zijn camping luchtbedden met een hoogte van wel 51 centimeter. Dat is net zo dik als je matras thuis. Zo slaap je zacht en is het net of je op een echte matras ligt. Pijn in je lichaam in de ochtend zal niet meer voorkomen.

Zie ook:  Online radio luisteren op vakantie

3. De afmetingen van je slaapmat

Een tent staat niet altijd op een horizontale ondergrond. Is het jou wel eens overkomen dat je van je matje afrolde en koud en stijf wakker werd? Slaapmatten zijn tegenwoordig te krijgen in allerlei afmetingen. Om te voorkomen dat je er af rolt, kies je een mooie grote uit.

Er zijn 1-persoons modellen, 2-persoons modellen, modellen daar tussenin en XXL modellen. Kijk naar de ruimte die beschikbaar is in je tent en maak daar een heerlijke grote slaapplek. Je rolt heen en weer, ligt diagonaal en dat alles zonder problemen.

4. Wat dacht je van een kampeerbed bij je slaapmat?

In plaats van een slaapmat kan je ook kiezen voor een kampeerbed. Deze bedden klap je uit en daardoor lig je niet op de grond. Kampeerbedden hoeven niet duur te zijn, maar brengen wel meer comfort. Zet twee kampeerbedden naast elkaar, leg daar een groot 2-persoons luchtbed op en je hebt een heerlijk bedje voor 2 personen.

Kamperen is niet meer afzien

Er is geen reden meer om een kampeertrip af te wijzen omdat je van je nachtrust houdt. Op StartKamperen.nl vind je allerlei informatie waarmee een kampeervakantie ook comfortabel kan zijn. Kies voor een goed isolerende, dikke en brede slaapmat, eventueel op een kampeerbed, en je wordt elke ochtend heerlijk uitgerust wakker.