Mobiel internet op vakantie

mobiel internet op vakantie

Mobiel internet op vakantie is tegenwoordig onmisbaar voor iedereen. Op de reis ernaartoe al gebruiken we volop het mobiele internet voor de routeplanner. Vroeger ging dit nog met de kaart en op basis van plaatsnaam bordjes, maar tegenwoordig gebruikt iedereen Google Maps of vergelijkbaars. Daarnaast wil je tijdens je vakantie ook gebruik maken van mobiel internet, bijvoorbeeld om een leuk restaurantje te zoeken of de bezienswaardigheden van een stad te vinden. Ook het gebruik van Whatsapp gaat over het internet, dus om je partner, kinderen of bekenden thuis te kunnen appen is internet nodig. Hoewel veel campings en hotels tegenwoordig wel (betaalde) WiFi aanbieden, is het goed om te weten wat de huidige regels zijn omtrent mobiel internet in Europa.

Binnen de EU

Tegenwoordig geldt er binnen de EU dat een databundel van 1 land ook bruikbaar moet zijn binnen andere landen van de EU zonder meerprijs. Dit betekent dat als jij een bundel hebt voor 20GB internet in Nederland, dan kun je deze ook gebruiken in andere landen die binnen de Europese Unie vallen.

In Nederland kennen we veel providers die onbeperkt internet aanbieden. Hier zit vaak een zogeheten fair-use policy aan vast, wat zoveel betekent als dat je onbeperkt internet hebt maar er wel een redelijke grens aan het verbruik zit. Binnen de EU is afgesproken dat providers hier een aantal GB Data voor moeten vaststellen, zodat je weet wanneer je wel gaat betalen voor je dataverbruik in andere landen. Voor Vodafone is dat bijvoorbeeld 25 GB per maand en voor T-Mobile 18 GB per maand.

Zie ook:  Alleen op vakantie? Reis met leeftijdsgenoten

Landen buiten de EU

Er zijn landen die niet binnen de EU vallen maar wel in Europa liggen, denk bijvoorbeeld aan Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Met deze landen is een speciale overeenkomst gemaakt wat er voor zorgt dat ook jouw Nederlandse bundel in deze landen gratis gebruikt kan worden.

Wereldwijd

Voor alle landen buiten de EU en die niet een speciaal convenant hebben met de EU zoals Zwitserland en Verenigd Koninkrijk geldt dat je databundel niet geldt in deze landen. Dat betekent dat je voor al je mobiele internet extra kosten gaat maken. Veel providers hebben echter een speciale bundel die je kunt aanzetten voor de periode die je in het buitenland bent, met bijvoorbeeld Wereldwijd 5 GB data voor een bepaalde prijs. Dan weet je zeker wat de kosten zijn vooraf, zodat je niet na thuiskomst verrast wordt met een onverwacht hoge telefoonrekening.