Ben je de nieuwe (zomer)vakantie al aan het plannen? Of juist een last minute trip in de herfst, of de voorjaarszon opzoeken rondom de Middellandse Zee? Wordt het een strandvakantie of ga je dit keer voor een actievere vakantie? Op fietsvakantie naar het buitenland is voor velen een dromvakantie. Waar je in Nederland al snel bent uitgekeken op het vlakke landschap, kun je in het buitenland een heel nieuwe omgeving letterlijk tegemoet fietsen. Met heuvels, bergen, een andere architectuur en uiteraard nieuwe wegen te ontdekken. Toch is het in het buitenland altijd lastig met je fiets. Neem je een eigen fiets mee in het vliegtuig of huur je op de locatie een fiets? Hoewel dat laatste vaak meer dan prima geregeld is, blijft het feit dat het toch niet je eigen fiets is – en die fietst toch het lekkerste. We namen de proef op de som en ging met onze eigen (race)fiets in het vliegtuig naar Malaga.
Voorbereidingen
Bij het boeken van je vliegtickets is het belangrijk te kijken naar de voorwaarden van de zogeheten ‘odd luggage’. Je fiets is een groot item, waar je dan ook (veel) extra voor moet betalen. Kijk niet raar op van prijzen van zo’n €75 per vlucht, maar bedenk ook direct: dat kost een fiets huren in het buitenland ook bijna per dag. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de kosten, maar ook zeker de voorwaarden over hoe je fiets mee mag in het vliegtuig. Een speciale fietskoffer of fietstas is praktisch overal verplicht.
Even rondspeuren online leerde ons dat we een fietskoffer ook makkelijk (in dit geval lokaal via Marktplaats) konden huren. Wij vonden de harde buitenkant wel fijn als extra bescherming voor onze fietsen, alleen is het nadeel dat de fiets er wel maar op 1 manier in past en je hier echt even de tijd voor moet nemen.
Vertrek!
Eenmaal thuis je fiets ingepakt in de koffer of tas, is het tijd om naar het vliegveld te gaan. De fiets moet altijd ingecheckt worden bij de ‘odd luggage’ op een vliegveld. Op Schiphol staat deze goed aangegeven achter de check-in, in het buitenland (Malaga in ons geval) was het even zoeken op de terugreis. Overigens vlogen wij de heenweg vanaf Dusseldorf, omdat we het daar veel prettig vinden parkeren. Parkeren bij vliegvelden kan nogal een onverwachte hoge kostenpost zijn. Parkeren bij Dusseldorf Airport kan direct onder de terminal – voor de hoofdprijs – maar rondom het vliegveld zijn er goede en goedkope mogelijkheden.
Geland
Aangekomen op de plaats van bestemming is het wachten op je fiets en toch een beetje hopen dat deze ongeschonden de locatie heeft behaald. Dit zou bij een goede koffer/tas goed moeten gaan, omdat deze ook zo groot zijn dat de vliegveldmedewerkers hier ook niet mee kunnen gooien (zoals je ze soms ziet doen met koffers). Extra zeker zijn van je zaak? Check goed of je reisverzekering een kofferdekking heeft én of hier de zogeheten ‘odd luggage’ ook onder valt!