Op vakantie met een elektrische auto met caravan

Ben je klaar voor een vakantie met je elektrische auto? Lekker met je eigen caravan achter de auto de wijde wereld in om te genieten van je reis en heerlijk ontspannen op vakantie te gaan. Op vakantie met een elektrische auto met caravan is namelijk heel goed mogelijk. Niet voor niets heeft de ANWB in 2022 de Hyundai Ioniq 5 ook als trekauto van het jaar uitgekozen! Natuurlijk heeft een caravan invloed op het elektrische bereik en actieradius wat je auto op een volle accu kan rijden, maar 200 kilometer moet in de meeste gevallen goed haalbaar zijn. Dan heb je ook ruim 2 uur weer gereden, dus sowieso wordt een pauze dan geadviseerd. De auto weer even 20 tot 30 minuten opladen en je kunt weer verder.

Slim gebruik maken van oplaadfaciliteiten onderweg

Ga je verder Europa in, bijvoorbeeld naar de Zuid-Franse kust? Kijk dan om één of twee overnachtingen te plannen op de heen- en terugreis. Campings in Frankrijk met een laadpaal zijn er veel meer dan je wellicht op voorhand had gedacht. Zo kun je tijdens een reisdag bijvoorbeeld twee of drie keer onderweg snelladen tot 80%, waarna je bij een overnachting de auto tot 100% kunt opladen terwijl jij lekker aan een Frans stokbrood zit met een glas wijn.

Zie ook:  Waarom jij een ingerichte tent wilt voor vakantie

Opladen op je bestemming

Ook op je eindbestemming is het slim om te kijken naar een camping met een laadpaal. Zo kun je jouw elektrische auto vol laden wanneer je leuke tripjes wilt maken naar omliggende dorpjes, steden en andere leuke activiteiten. Hierdoor hoef je niet je druk te maken over het opladen van je elektrische auto terwijl je onderweg bent naar een leuke Franse markt of een Franse wijnboer.

Tips & tricks

Om goed voorbereid onderweg te zijn met je elektrische auto met caravan, hebben we de volgende 3 tips voor je:

  1. Zorg voor minimaal twee verschillende laadpassen. Hoewel bijvoorbeeld een ANWB laadpas in 99% van de gevallen ook in het buitenland werkt, is het verstandig om voor die ene keer dat je laadpas niet werkt een backup te hebben (bijvoorbeeld E-Flux)
  2. Gebruik een routeplanner die rekening houdt met laadpalen langs de route, zoals de ANWB onderweg app
  3. Let tijdens het snelladen goed op de snelheid van het laden, vaak duikt deze bij een 80% volle accu onder de 50kWh; dat is het teken om weer verder te gaan rijden.