Spirituele reizen en natuurbeleving

Wanneer je gaat zoeken naar spirituele reizen, dan is er een groot aanbod op verschillende bestemmingen. Vaak zijn dat soort reizen ver weg. Populaire bestemmingen zijn bijvoorbeeld Azië en Afrika, waar natuurlijk nog prachtige natuur en inspirerende cultuur te vinden is. Of wat denk je van een magische reis naar Schotland? Een land dat bekend staat om zijn krachtplaatsen, ongerepte natuur en ongebaande paden van de Highlands.

Maar kun je dat ook dichter bij huis vinden? Met dezelfde spirituele beleving, maar minder belastend voor het milieu? De grote populariteit van cursussen in spiritualiteit laten wel zien dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun leven spiritueel te verdiepen. Gelukkig zijn er ook op treinafstand, of zelf in ons eigen landje veel mooie en spirituele plekjes te vinden. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de term bosbaden gehoord?

Bosbaden, wat is dat?

Laatst kocht ik bij de plaatselijke boekhandel een boek over bosbaden. De verkoper vroeg zich af of er tegenwoordig nog veel openlucht zwembaden waren in de vrije natuur. Ook een mooie definitie van bosbaden natuurlijk, maar dat is het niet. Hier draait het namelijk om het werkwoord bosbaden.

Bosbaden (shinrin yoku) is een Japans concept uit de jaren 1980. De bedoeling is om jezelf onder te dompelen in boslucht. Je gebruikt al je zintuigen optimaal, door te zien, horen, ruiken, voelen en te proeven. Dit doe je traag en mindful, waardoor eerst je lichaam gaat ontspannen. Maar daarna begin je ook je hoofd leeg te maken, om weer met een heldere en frisse blik te kunnen kijken.

Spirituele beleving van wandelen in het bos

In ons hectische leven vol stress, zoeken veel mensen naar rustpunten. Voor sommigen is dat een kerk, waar je alleen al door de atmosfeer kunt voorstellen dat je omringd wordt door engelen die je bijstaan met hun wijsheid en kracht. Het idee van bosbaden is dat ook de natuur deze rol prima kan vervullen.

Zie ook:  Single en op reis

In de natuur krijgen onze zintuigen rust, want hier hoef je niet na te denken en kun je gewoon observeren zonder oordeel. Hoe fijn is dat, om je hoofd en lichaam weer in balans te brengen.

Wat gebeurt er als je de natuur in stapt en de frisse buitenlucht in gaat? Sluit je ogen en concentreer je op al je andere zintuigen. Wat ruik en wat hoor je? Luister naar de vogels, het ruisen van de wind, voel de warme of koele wind op je huid, ruik de geur van het bos.

Na enkele minuten daalt je spierspanning, je hartslag en je bloeddruk. En door de rust die je gaat ervaren worden je humeur en concentratie beter en komen ook je gedachten tot rust. In de natuur hoef je alleen maar te zijn, meer niet. Eindelijk kun je weer naar je eigen gevoel luisteren, zonder te worden afgeleid door de omgeving.

In verbinding met je intuïtie

In verbinding komen met je intuïtie en je gevoelens lukt makkelijker in de natuur. Daar heb je de rust om vol aandacht naar jezelf te kijken en word je zelfbewuster. Hierdoor weet je beter wat je zelf nodig hebt en kun je voelen wat je nodig hebt. Wanneer je bewust bent van de manier waarop je op situaties reageert en welke de emoties herkent die je ervaart, sta je meer bewust en evenwichtiger in het leven. Een op en top spirituele ervaring dus!