Vliegen met baby

vliegen met baby

Tijd om op vakantie te gaan! Wellicht voor het eerst met de baby of met de kinderen wil je gaan vliegen. Wanneer je voor de eerste keer wilt gaan vliegen met kinderen komen er veel vragen in je naar boven. Moeten we dit wel doen zal waarschijnlijk een van de eerste vragen zijn die in je naar boven komen.

Natuurlijk, van vrienden, buren en familieleden heb je gehoord dat het hun hartstikke goed bevallen is en dat het echt heel erg meevalt. Toch herinner jij je wellicht vooral eerdere vliegvakanties waarbij je baby’s en kinderen tijdens de vlucht vooral hebt horen huilen. Hoe moeten jij en je baby of kinderen dat ooit gaan ‘overleven’? Hoog tijd om het fabeltje eindelijk eens uit de lucht te halen. Natuurlijk kun je vliegen met kinderen en wij gaan je helpen met goede tips en tricks, zodat het niet alleen voor jezelf maar ook voor je baby en/of kinderen een fijne vliegvakantie gaat worden. In deze blog bekijken we de tips en tricks die je kunt gebruiken voor een vliegvakantie met een baby.

Bagage met baby

Een baby van 0 tot 2 jaar kan gratis (of bijna gratis) meevliegen met een volwassene bij iedere vliegmaatschappij. Dat is lekker voordelig, maar betekent dus ook dat je de baby de gehele reis op schoot zult moeten hebben. Een baby mag daarnaast gratis een kinderkoffer meenemen als handbagage en je mag vaak tot 10kg ruimbagage gratis meenemen (denk aan een autozitje, kinderwagen of buggy).

Opstijgen en landen

Onze eerste tip is om de eerste keer een Europese vlucht te nemen. Zo hoef je maximaal 3 uur in het vliegtuig te zitten met je baby en kunnen zowel jijzelf als de baby ervaren hoe het vliegen bevalt. De vlucht is vooral het spannendst tijdens het opstijgen en landen, omdat je baby hierbij andere luchtdruk gaat ervaren. Net als bij volwassenen helpt het de baby om de luchtdruk (het poppen van je oren) tegen te gaan door iets te eten of drinken. Bij een volwassene kan een kauwgompje goed helpen, bij een baby kan een speentje of een fles goed helpen.

Zie ook:  Zo blijf je fit op vakantie

Zorg er daarom voor dat je na het inchecken direct een fles bereidt, zodat je deze klaar hebt als je aan boord gaat. Omdat je bij de security gate alle vloeistoffen moet weg gooien kun je het beste dit pas bij de gate doen. Haal een kopje thee en meng dit met koud water, zodat je een lekker lauwwarm flesje klaar hebt. In het vliegtuig moeten de stewardessen dit namelijk au-bain-marie maken, wat snel 10 minuten duurt en tijdens het opstijgen en landen niet kan.

Tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht gaat het vaak wel goed. Dit is hetzelfde als wanneer je thuis met je baby op schoot zit; je zult de baby moeten blijven entertainen en hopen dat de baby ook lekker in schoot op slaap valt. Bij ons lukt dit altijd goed, zeker omdat het vliegtuig toch een bewegende motie maakt en je de baby zo bijna automatisch in slaap kan wiegen.