Wat te doen met je vakantiegeld? Vakantie of verbouwen?

Ieder jaar kijken we er weer naar uit, ons vakantiegeld! Waar de één het in mei krijgt, krijgt de ander het in juni. Vaak is het iets minder dan je reguliere netto salaris, maar zorgt er wel voor dat je een mooi extra zakcentje hebt. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om ieder jaar op vakantie te gaan, kan het zijn dat er keuzes gemaakt moeten worden. Kies je ervoor om een jaar over te slaan en te gaan verbouwen of ga je toch liever op vakantie? Kortom, reden genoeg om hier serieus over na te denken. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een aantal handige tips voor je, waarmee de keuze een stuk eenvoudiger gemaakt kan worden.

Verbouwing noodzaak of luxe?

Vakantie is natuurlijk een luxe. Waar de één zegt dat ze het nodig hebben om zichzelf volledig te kunnen opladen, is het voor de ander er ‘even’ lekker tussenuit. Los van het feit dat een vakantie heerlijk is, is het ook goed om voor jezelf de afweging te maken of het verstandig is om te gaan. Stel dat je last hebt van lekkende dakgoten, dan is het verstandiger om je vakantiegeld dit jaar een keer uit te geven aan het verbouwen of renoveren van je woning. Misschien niet altijd even leuk, maar wanneer je dit niet doet, is de kans vrij groot dat de kosten in de toekomst alleen maar verder op zullen lopen. Een goede stelregel voor jezelf om te bepalen of je kiest voor vakantie of een verbouwing, is of het pure noodzaak is of dat de verbouwing een vorm van extra luxe is. Uiteraard is de keuze in het geval van luxe nog aan jezelf, maar bij noodzakelijke reparaties, kun je beter een jaartje overslaan.

Zie ook:  Morgen nog op vakantie?

Concessies

Wanneer je eigenlijk niet zonder vakantie wilt, maar tegelijkertijd ook het nodige aan je huis moet doen, is het ook mogelijk om hierin concessies te doen. Ga je normaalgesproken 14 dagen naar de Spaanse zon? Dan kun je er dit jaar ook voor kiezen om voor een dag of 8 te gaan. Zo bespaar je geld op je vakantie, wat je vervolgens kunt steken in je verbouwing. Stel dat je altijd al een regendouche in je badkamer hebt willen hebben? Dan kan het verschil tussen 8 of 14 dagen vakantie net voldoende zijn om dit in hetzelfde jaar te kunnen bekostigen.