Zelf vogel voer maken in de kerstvakantie

Als je tijdens de kerstvakantie iets leuks zoekt om te doen in eigen land, dan is het hartstikke leuk om de vogeltjes te helpen overwinteren!  In Deze blog lees je hoe je dat kunt doen!

In de winter voeren we vogels vaak bij met een vetbol. Dit vogel voer is van belang omdat vogels zich hierdoor beter warm kunnen houden in de winter. Een vogel heeft hier veel energie voor nodig omdat zij een lichaamstemperatuur van wel 40 graden hebben. Je kunt dit vogel voer natuurlijk gewoon kopen. Maar je kunt het ook zelf maken. Dus heb je zin in een creatieve middag. Ga aan de slag en maak je eigen vogel voer!

Stap 1: het vet

Het belangrijkste ingrediënt van een vetbol is natuurlijk het vet zelf. Je kunt hiervoor ongezout frituurvet gebruiken of kokosvet. Dit vet moet je bij de eerste stap zachtjes laten smelten. Zorg er hierbij voor dat het vet niet te warm wordt.

Stap 2: voer

Je kunt aan het gesmolten vet ander vogel voer toevoegen. Je kunt er bijvoorbeeld een zadenmengsel aan toevoegen. Als je dat hebt gedaan laat je het mengsel een klein beetje afkoelen.

Stap 3: de vorm

Je kunt nu het vet in een vorm gieten. Hier kun je je fantasie de vrije loop laten gaan. Je kunt kiezen voor een simpele vorm die je bijvoorbeeld ook voor cupcakes gebruikt. Maar je zou het mengsel ook in een leuk kopje of kommetje kunnen gieten. Je zou dit aan de muur kunnen hangen en er een stokje in kunnen zetten waar het vogeltje op kan zitten. Er zijn ontzettend veel leuke mogelijkheden om het een leuk aanzicht te maken voor in je tuin.

Zie ook:  Maak je tuin klaar voor de lente

Stap 4: een touwtje toevoegen

Giet je het mengsel in een vormpje en wil je het ophangen? Dan kun je als het mengsel bijna gestold is een touwtje erin leggen dat een lus vormt buiten de bol. Op dit moment zou je ook een stokje kunnen toevoegen als je vogel voer voor aan de muur maakt.

Stap 5: ontmallen

Je kunt als het vet volledig is gestold je vogel voer uit de mal halen. Lukt het niet meteen om het vet eruit te krijgen? Warm de mal van de buitenkant een beetje op zodat het vet een beetje smelt. Zo kun je de vorm makkelijker loskrijgen.

Stap 5: genieten

Hang het vogel voer in je tuin en geniet van alle vogeltjes die erop af komen. Niks is leuker dan vogeltjes zien genieten van jouw zelfgemaakte creatie.