Organiseer je een skireis? Dit moet je weten!

Het einde van het jaar komt er weer aan, dat betekent maar één ding: het wintersportseizoen is weer geopend! Organiseer je dit jaar een skireis voor een groep? Dan is er een grote kans dat je nu al met de benodigde voorbereiding bezig bent. Er zijn namelijk nogal wat voorbereidingen die je moet treffen: heeft iedereen de juiste spullen? ben je goed verzekerd? is het materiaal nog goed? Dit en vele andere vragen beantwoorden we in deze blog. Zo kun jij dit jaar veilig en goed voorbereid met je groep de bergen in gaan.

Welke spullen heeft iedereen nodig voor de wintersport?

Zo, de wintersport is geboekt, hoog tijd om je ski-uitrusting onder het stof vandaan te halen. Kijk eens wat je allemaal nog hebt, of wat je nieuw moet aanschaffen. Misschien heb je je eigen ski’s of snowboard, misschien wil je deze huren in Nederland of op je bestemming. Kan allemaal, maar het is wel handig als je ook de rest van je spullen op orde hebt. Een goede ski- en zonnebril, handschoenen, jas, broek en skisokken zijn onmisbaar. In Nederland heb je nog tijd genoeg om op zoek te gaan naar goede en betaalbare spullen. Kom je er op plaats van bestemming achter dat je een nieuwe skibril nodig hebt, dan ben je overgeleverd aan de dure shops in je wintersportdorp.

Vergeet ook niet de uitrusting voor in de avond als je bij de après-ski staat. Een goede muts is een ‘muts-have’, je kunt bijvoorbeeld ook je eigen muts bedrukken met een tekst of logo. Als de hele groep deze muts op heeft zit dit er heel leuk uit en is iedereen ook herkenbaar. Verder zijn goede snowboots heel belangrijk zodat je niet in de avond op je sneakers door de sneeuw naar je hotel hoeft.

Zie ook:  Skiën in Portes du Soleil

Wat moet je verder meenemen op wintersport?

Je kent het wel, volgepakte auto’s op de snelweg richting de Alpen. Een dakkoffer bovenop de auto en de achterbank tot aan het top gevuld. Inderdaad, als je op wintersport gaat, moet je best wat spullen meenemen. Naast je gewone kleren heb je een complete ski-outfit. En in sommige gevallen ook je eigen skimateriaal. Heb je kinderen, dan wordt het helemaal een puzzel om alles in de auto te krijgen. Zorg er daarom voor dat je je spullen goed mee kan nemen. Laat tote bags bedrukken waar veel spullen in kwijt kunnen.

Heb je winterbanden en sneeuwkettingen nodig?

Om veilig naar je wintersportbestemming te rijden, zijn winterbanden en sneeuwkettingen onmisbaar en in Oostenrijk en Frankrijk zijn ze zelfs verplicht. Sneeuwkettingen kun je nieuw kopen, dat kost je al gauw meer dan 100 euro, maar je kunt sneeuwkettingen ook huren, dat scheelt je weer een hoop geld. Wil je op de berg in slechte weersomstandigheden niet voor verrassingen komen te staan, dan is het bovendien verstandig om thuis alvast te oefenen. Leg zeker 1x je sneeuwkettingen om, dan krijg je er een beetje gevoel voor. Nog een tip: gebruik de voetenmat van je auto onder je knieën als je in de sneeuw je kettingen moet omleggen.

Heb je een vignet nodig voor wintersport?

Dat hangt ervan af waar je heengaat. Rij je zelf met de auto naar je wintersportbestemming in Oostenrijk of Zwitserland? Dan heb je in de meeste gevallen een vignet nodig. Deze kun vooraf online bestellen of aan de grens bij tankstations kopen. Zorg dat je tijdig hebt uitgezocht of je er een nodig hebt!