Weer winter 2023

De winter is een van de meest bijzondere seizoenen van het jaar. Het is de tijd waarin we genieten van gezellige avonden bij het haardvuur en hopelijk van sneeuw- en schaatspret. In Nederland valt de winter meestal tussen december en februari. Dit jaar belooft de winter niet anders te zijn, met lagere temperaturen en meer kans op sneeuw. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het weer van winter 2023 en kijken naar wat je kunt verwachten tijdens de kerstvakantie.

Historische data: Temperatuur, zonuren en regendagen in Nederlandse winter

Om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten tijdens de winter van 2023, is het nuttig om naar de historische data te kijken. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren en het aantal regendagen in Nederland tijdens de winter van de afgelopen jaren, per maand.

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Zonuren per dagAantal regendagen
December4,61,619
Januari3,11,920
Februari3,72,817

Zoals je kunt zien, zijn de winters in Nederland koud en nat. In december is het gemiddeld 4,6°C, maar in januari en februari kan de temperatuur nog lager worden. Het aantal zonuren is minimaal, met slechts 1,6 uur per dag in december en 2,8 uur per dag in februari. Het aantal regendagen is hoog, met gemiddeld 19 regendagen in december en januari en 17 regendagen in februari.

Zie ook:  Weer Zwitserland

Kerstvakantie 2023: Wat te doen in Nederland?

De kerstvakantie is een populaire tijd voor gezinnen om eropuit te trekken en te genieten van de winter in Nederland. Hoewel het weer misschien niet altijd meewerkt, zijn er genoeg activiteiten om te doen, zowel binnen als buiten. Hier zijn een paar ideeën voor de kerstvakantie 2023:

  1. Bezoek een kerstmarkt: In de kerstperiode zijn er tal van sfeervolle kerstmarkten in Nederland te vinden. Geniet van de gezellige sfeer en de lekkere hapjes en drankjes.
  2. Ga schaatsen: Als het koud genoeg is, kun je schaatsen op een van de vele ijsbanen in Nederland. Of ga naar een natuurijsbaan als er genoeg ijs ligt.
  3. Bezoek een museum: Als het weer te slecht is om naar buiten te gaan, zijn er genoeg musea in Nederland om je te vermaken. Denk aan het Rijksmuseum in Amsterdam of het Van Gogh Museum in Den Haag.
  4. Ga op winterwandeling: Een winterwandeling kan prachtig zijn, vooral als er sneeuw ligt.