Weer herfst 2023

De herfst is een van de meest interessante seizoenen van het jaar. Het is de tijd waarin het weer koeler wordt, de bomen van kleur veranderen en het landschap langzaam verandert. In Nederland valt de herfst meestal tussen september en november. Dit jaar belooft de herfst niet anders te zijn, met een gemiddelde temperatuur die langzaam afneemt en meer regenachtige dagen in het vooruitzicht. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het weer van herfst 2023 en kijken naar wat je kunt verwachten tijdens de herfstvakantie.

Historische data: Temperatuur, zonuren en regendagen in Nederlandse herfst

Om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten tijdens de herfst van 2023, is het nuttig om naar de historische data te kijken. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren en het aantal regendagen in Nederland tijdens de herfst van de afgelopen jaren, per maand.

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Zonuren per dagAantal regendagen
September16,35,014
Oktober12,03,016
November8,22,018

Zoals je kunt zien, neemt de gemiddelde temperatuur af naarmate de herfst vordert. In september is het nog relatief warm met een gemiddelde temperatuur van 16,3°C, maar in november daalt de temperatuur al tot 8,2°C. Het aantal zonuren neemt ook af, van 5 uur per dag in september tot slechts 2 uur per dag in november. Het aantal regendagen neemt toe gedurende de herfst, met 14 regendagen in september en maar liefst 18 regendagen in november.

Herfstvakantie 2023: Wat te doen in Nederland?

De herfstvakantie is een populaire tijd voor gezinnen om eropuit te trekken en te genieten van de herfst in Nederland. Hoewel het weer misschien niet altijd meewerkt, zijn er genoeg activiteiten om te doen, zowel binnen als buiten. Hier zijn een paar ideeën voor de herfstvakantie 2023:

  1. Bezoek een dierentuin: Dierentuinen zijn altijd een hit bij kinderen en de herfst is een geweldige tijd om dieren te zien die extra actief zijn tijdens dit seizoen.
  2. Maak een boswandeling: De herfst is een van de mooiste seizoenen om te genieten van de kleurenpracht van de bladeren. Trek je wandelschoenen aan en maak een mooie wandeling in een van de vele bossen die Nederland rijk is.
  3. Ga naar een overdekte attractie: Als het weer te slecht is om naar buiten te gaan, zijn er genoeg overdekte attracties in Nederland om je te vermaken.
Zie ook:  Weer Tsjechië

Herfstvakantie per regio

Nederland is verdeeld in drie regio’s als het gaat om schoolvakanties, namelijk noord, midden en zuid. De regio-indeling is gebaseerd op de geografische ligging van de provincies en gemeenten in Nederland.

  • Noord: Dit omvat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. De herfstvakantie valt doorgaans in de tweede of derde week van oktober.
  • Midden: Dit omvat de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De herfstvakantie valt doorgaans in de derde of vierde week van oktober.
  • Zuid: Dit omvat de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De herfstvakantie valt doorgaans in de derde of vierde week van oktober.

Let op: de precieze data van schoolvakanties kunnen verschillen per jaar en worden vastgesteld door de overheid.

Volgens de website van de Rijksoverheid zijn de data voor de herfstvakantie 2023 als volgt:

RegioData
Noord14 oktober 2023 – 22 oktober 2023
Midden21 oktober 2023 – 29 oktober 2023
Zuid21 oktober 2023 – 29 oktober 2023