Oekraïne

Roemenie

Vrijwel geheel in het oosten van Europa ligt Oekra├»ne. Het deelt de grens met Rusland, Wit-Rusland, Slowakije, Polen en Hongarije, Moldavi├ź, Roemeni├ź. In 2014 heeft Rusland de Krim van Oekra├»ne geannexeerd. Sindsdien verkeert Oekra├»ne in een soort van voortdurende staat van oorlog met Rusland. Kiev is de hoofdstad. Oekraine wordt doorkruist door enkele grote rivieren waaronder: Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.

Het klimaat in Oekraïne

Het overgrote deel van het land Oekra├»ne heeft een gematigd landklimaat. Het meest zuidelijk gelegen gedeelte van dit land heeft daarentegen weer een warm landklimaat.  Het schiereiland Krim, nu in Russische handen, heeft een zeeklimaat en dit dankt het aan de Zwarte Zee die van invloed is op het klimaat in die regio. Oekra├»ne is een redelijk droog land. Op sommige plekken valt per jaar nauwelijks neerslag. Het noorden van dit land is dan weer iets natter. Maar in geen enkel deel van het land zijn er natte periodes. Neerslag valt gedurende het jaar op incidentele basis. De beste periode voor een vakantie of stedentrip is in het voorjaar of najaar.

Zie ook:  4 leuke fietsvakanties in Europa

Natuurschoon

De natuur in Oekra├»ne in drie woorden: Prachtig, imposant en behoorlijk uitgestrekt. In en nabij de rivier de Donau komen bijvoorbeeld alleen al zo’n 1400 verschillende planten voor en honderden vogelsoorten waaronder ook soorten die bijna nergens anders in Europa voorkomen. Naast bergen, valleien en rivieren vind je in dit land ook indrukwekkende steppen, moerassen en uitgestrekte bossen.

Enkele interessante bezienswaardigheden

  • Kiev (de hoofdstad van Oekra├»ne)
  • St. Sophiakathedraal (Russische-Byzantijnse architectuur, stamt uit de 11e eeuw)
  • Odessa (wordt ook wel de parel van de Zwarte Zee genoemd)
  • Charkov (deze stad heeft het allergrootste plein van Europa)
  • Desyatynnakerk ( deze kerk is beroemd vanwege de 5 prachtige koepels)

Belangrijke informatie

Momenteel is Oekra├»ne in staat van oorlog met naaste buur Rusland. Er zijn veel spanningen in met name de grensregio’s. Je kan deze regio’s het beste mijden.