De Vliehors op Vlieland

Voor wie wel eens op Vlieland is geweest, is vast wel bekend met de ‘Vliehors’. Dit is een uitgestrekt natuurgebied wat is gelegen op de westelijke helft van Vlieland. Dit is een strand wat ongeveer 24 vierkante kilometer aan oppervlakte bestrijkt en wordt niet voor niets als de Sahara van het noorden bestempeld. Ondanks het feit dat het een eenvoudige zandvlakte lijkt, gebeurt er hier veel meer dan je aanvankelijk zult denken. Om je een idee te geven wat er zich allemaal afspeelt en wat jij hier kunt doen, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Militair oefenterrein.

Wist je, dat een groot deel van de Vliehors wordt gebruikt als oefenterrein voor de Koninklijke luchtmacht? Het is namelijk de enige plek in heel Nederland, waar mag worden geoefent door zowel de luchtmacht van Nederland als de andere NAVO landen met explosieven en ook munitie. Waar het in de volksmond de ‘Vliehors’ heet, heet het tijdens oefeningen de ‘Cornfield Range’. Je kunt dus niet altijd zomaar de Vliehors betreden, want wanneer een rode vlag hangt, dan wordt er geoefent. Dit is daarom ook de reden waarom het gebied praktisch alleen voor toeristen toegankelijk is in het weekend.

Zie ook:  De Balgexpres van Schiermonnikoog

Een rondje Vliehors

Deze enorme zandvlakte kun je natuurlijk op een aantal manieren trotseren. Je kunt ervoor kiezen om er te voet een ronde te doen, echter is dit niet aan te raden omdat het mulle zand enorm zwaar is voor je lichaam. De andere manier is middels de Vliehors Expres. Je rijdt een rondje over de Vliehors en stopt op verschillende punten. Eén van deze punten is het welbekende drenkelingenhuisje die hier te vinden is. Deze is bekend als vluchthuisje die werd gebruikt voor schipbreukelingen. Tegenwoordig wordt het huis gebruikt als een juttersmuseum.

Tot slot

Zoals je kunt zien is de Vliehors op Vlieland een absolute aanrader. Voor de echte diehard is het mogelijk dit terrein te voet te betreden, maar voor een groot deel van de mensen is het aan te raden die per Vliehors expres te doen. Zo kom je op de mooiste plekjes en kost het je weinig tot geen energie. Dus ga jij binnenkort naar Vlieland, dan is dit zeker iets om eens goed over na te denken, want de kans dat jij achteraf spijt krijgt wanneer je deze prachtige plek niet hebt bezocht tijdens je verblijf is vrij groot.