Duurzaam op vakantie

duurzame vakantie

Duurzaam op vakantie? Kan dat eigenlijk? Het feit dat vliegschaamte een Nederlands woord is wat in de Dikke van Dale staat bewijst dat duurzaamheid ook steeds belangrijker wordt bij vakanties en reizen. Daarom hoog tijd om eens te kijken of de twee wel samen gaan. Uiteraard heb je verschillende gradaties in duurzaam op vakantie, je zou kunnen zeggen dat de duurzaamste vakantie de vakantie in je eigen tuin of balkon is. Echter zullen velen het met ons heen zijn dat we toch wel graag de wereld willen ontdekken, alleen hoe kan dat zo duurzaam mogelijk?

Verantwoord op vakantie

Verantwoord op vakantie tips; daar zijn we allemaal wel aan toe. Wat het belangrijkste is om jezelf af te vragen hoe je de meeste impact maakt op je CO2 voetprint. Bekijk je vakanties daarom niet per reis, maar bekijk je reisgedrag over een heel jaar en beoordeel waar je het meeste verschil kan maken. Ben je gewend om 2x per jaar naar Londen te vliegen en 1x per jaar een aantal weken naar Zuid-Frankrijk met de auto en het gezin? Dan kun je meer impact maken door je vliegreizen naar Londen te vervangen voor treinreizen, dan je vakantie naar Zuid-Frankrijk nu ineens te schrappen of de bestemming in Nederland te wijzigen. Daarnaast zit duurzaamheid en verantwoord op vakantie niet alleen in je CO2 voetprint. Het zit hem ook in eerlijke werkomstandigheden voor mens en dier (dus niet zomaar op wildsafari in Afrika of op olifanten gaan zitten voor de foto). Bekijk hier kritisch wie de aanbieder is van zulke excursies en geef liever iets meer geld uit aan een wildsafari die door een reservaat gaat dan een wildsafari waar je de leefomgeving van dieren aantast met je bezoek.

Zie ook:  4g voor thuis & vakantie

Duurzame accomodatie

Ook kun je eens kijken naar speciale accomodaties die zich focussen op duurzaamheid. Zo kun je ecologisch huisje huren wat bijvoorbeeld helemaal gemaakt is van duurzame materialen. Of een accomodatie nemen die volledig zelfvoorzienend is qua stroom, gas en water. Misschien een stap terug ten opzicht van je eigen woning, maar ook een perfecte manier om dit te ervaren en te gebruiken als leerschool om wellicht ook thuis wat aanpassingen te maken om je huis duurzamer te maken.